Pizza, pizza, pizza! Kiireisen valinta on usein pakastepizza, mutta viikonloppuna ehtii tehdä oman ihan alusta asti. Tässä minun versioni tältä päivältä. Reseptistä tulee kaksi pientä tai yksi iso pizza.

Pohja:

2 dl lämmintä vettä (niin lämmintä, että kuivahiiva toimii)

½ pss kuivahiivaa

½ tl suolaa

4 dl vehnäjauhoja

Liota suola veteen. Lisää 3 dl vehnäjauhoja ja kuivahiiva. Vaivaa jonkin aikaa. Helpoiten tämä käy sähkövatkaimen tai yleiskoneen taikinaterillä. Lisää loput jauhot. Anna kohota n. 30 min. kulhossa peitettynä tiiviisti muovikelmulla ja keittiöliinalla.

Täyte:

75 g anjoviksia (parhaita mahdollisia)

½ sitruunan mehu

1/4 kuivattua punaista chiliä

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl luomutomaattikastiketta

1 dl emmentalraastetta

125 g luomumozzarellaa (mieluiten puhvelinmaitomozzarellaa)

1 prk tonnikalapaloja öljyssä

1 rkl persiljaa

mustapippuria, oliiviöljyä

Huuhtele anjovikset vedellä ja laita kulhoon. Lisää sitruunamehu, pilkottu chili ja 2 rkl oliiviöljyä. Anna marinoitua n. 15 min.

Kun taikina on kohonnut, laita uuni kuumenemaan 250 C asteeseen. Vaivaa taikinaa hetki leivontapöydällä ja jaa se kahdeksi palloksi. Kaulitse pallot n. ½ cm korkuisiksi pizzapohjiksi ja siirrä pellille leivinpaperin päälle. Voitele pohjat oliiviöljyllä. Levitä tomaattikastike pohjan päälle. Ripottele emmental seuraavaksi ja sitten tonnikala. Revi mozzarellasta pieniä paloja ja levitä päälle. Poimi anjovisfileet marinadista ja asettele pizzan päälle. Ripottele lopuksi silputtua persiljaa. Paista 250 C asteessa, kunnes pizza on kauniin kullanvärinen. 

Voit käyttää anjovismarinadiin myös tuoretta chiliä, minulla sattui olemaan kuivahtanut chilipalko, niin käytin sitä. Ja jos joku pohtii, saako anjoviksesta marinadilla kovin erimakuista, niin ei saa, lisää raikkautta ja potkua kyllä. Anjovikselta se maistuu yhä, joten jos et siitä tykkää, niin jätä pois. Silloin kannattaa ehkä maustaa tonnikalaa jotenkin (sitruunalla? chilillä?) tai käyttää täytteenä jotain kokonaan muuta. Minusta anjovis tuo tähän pizzaan juuri sen tärkeän jujun. Innoittajana täytteeseen toimi muuten Jamie Oliverin jamie's italy-kirja. Vähän sovelsin kuitenkin taas omiani.