Jouluruokien jälkeen jotain aivan muuta. Kaivoin pastakoneeni ylähyllyltä ja näpertelin mustatorvisienitäytteisiä ravioleja, joille tein pähkinä-juustokastikkeen. Yhdistelmä oli oivallinen! Tuorepastan tekeminen alusta asti vie jonkin verran aikaa, joten arki-illan kiireinen illallinen tämä ei ole, mutta sopii näin sunnuntaille. Näistä määristä tulee n. 3 hengelle (n. 15 raviolia).

Pastataikina

3,5 dl durumvehnäjauhoja

1 tl suolaa

2 kananmunaa

1 dl vettä

Sekoita jauhot, suola, munat ja vesi joko kulhossa tai leivinalustalla siten, että teet jauhojen keskelle aukon, johon lisäät munat ja veden. Alusta taikinaa joka tapauksessa jonkin aikaa, kunnes se on tasaista. Taikinan tulee olla kosteaa, se ei saa murustua pienemmiksi paloiksi. Kääri valmis taikina tuorekelmuun, ettei se kuivu. Voit säilyttää taikinaa jääkaapissa.

Sienitäyte

2 - 5 rkl kuivattuja mustia torvisieniä (riippuen siitä kuinka voimakkaan sienten maun haluat)

½ tl kuivattua timjamia

Liota näitä pienessä määrässä vettä, kunnes sienet ovat pehmenneet. Voit tarvittaessa liottaa vaikka yönkin yli, mutta lyhyempikin aika riittää. Säästä liotusvesi ja sekoita se pastan keittoveden joukkoon. Pilko sienet pieneksi. Lisää täytteeseen seuraavat aineet ja sekoita:

1 sipuli, pieneksi pilkottuna ja kuullotettuna

½ valkosipulinkynsi, pieneksi pilkottuna ja sipulin kanssa kuullotettuna

100 g maustamatonta tuorejuustoa

2-3 rkl emmentalraastetta (punaleima)

hyppysellinen suolaa ja rouhittua mustapippuria

Pähkinä-juustokastike

½ dl hasselpähkinärouhetta

1 dl kermaa

2-3 dl maitoa

2 dl emmentaljuustoraastetta

½ rkl vehnäjauhoa

hyppysellinen suolaa ja mustapippuria

Paahda pähkinärouhe kuivalla pannulla, mutta varo, ettei se pala. Paahdettujen hasselpähkinöiden tuoksu ja maku on aivan huumaavan ihana! Ja aivan eri juttu kuin paahtamattomien pähkinöiden maku, joten tämä on todella tärkeä vaihe kastikkeen tekoa. Jatka sitten kastikkeen valmistamista kerroskattilan yläosassa. Näin kastike valmistuu itsekseen sillä aikaa, kun teet ravioleja. Jos sinulla ei ole kerroskattilaa, niin apukokki olisi hyvä: tavallisessa kattilassa valmistettuna maitopohjaista kastiketta on hyvä hämmennellä, ettei se pala pohjaan. Minulla on kuitenkin tuo ihana kerroskattila, yksi uskollisimmista apureistani keittiössä. Laita kattilan alaosaan sienten liotusvesi ja reilusti kylmää vettä kattilasta. Lisää 1 tl suolaa. Lämmitä maitoa ja kermaa hetken aikaa mikrossa ja kaada seos kattilan yläosaan. Lisää muut ainekset ja sekoita aina välillä. Juusto sulaa hiljalleen ja vehnäjauhot suurustavat kastikkeen. Alaosan vesi voi porista pienellä lämmöllä.

Sitten alkaa itse raviolien valmistaminen. Leikkaa pastataikina muutamaan osaan. Kaulitse tai taputtele osia hieman litteämmiksi vehnäjauhojen avulla. Aloita pastan rullaaminen pastakoneen läpi suurimmasta aukosta. Minun koneessani on yhdeksän eri paksuusastetta. Rullaile taikinaa aina pari kertaa kunkin paksuusasteen läpi. Jos taikina venyy kovin pitkäksi ohetessaan, voit katkaista sen välillä kahteen osaan. Ohenna taikinaa muutaman asteen verran. Minä menin ykkösestä (paksuin) aina viidenteen paksuusasteeseen asti. Ohuempaa en uskaltanut enää käsitellä, koska en ole kovin taitava tuorepastan kanssa. Taikina ei kuitenkaan saa revetä käsiteltäessä/keitettäessä tai raviolien täyte karkaa kattilaan. Laita sienitäytettä taikinalle aina muutaman sentin välein ja aseta toinen taikinalevy päälle. Taputtele raviolit tiiviiksi jauhotetuin sormin. Ilmakuplat pitää yrittää saada ulos kuin kontaktimuovilla päällystäessä ikään. Tässä making of-kuva:

Leikkaa raviolien reunoilta ylimääräiset taikinat pois. Jätä kuitenkin jonkin verran (n. 1-1,5 cm) saumavaraa, jotta niitä on helpompi käsitellä. Laita valmiit raviolit odottamaan jauhotetulle alustalle muovin alle, etteivät ne kuivu. Valmista loput raviolit, kunnes taikina tai todennäköisimmin täyte loppuu. 

Tässä vaiheessa kastike lienee jo kypsynyt ihanaksi. Kiehauta kattilan alaosan vesi kiehuvaksi ja keitä raviolit parissa osassa. Ne kypsyvät 2-3 minuutissa. Älä keitä liikaa. Nosta raviolit reikäkauhalla pähkinä-juustokastikkeeseen ja peittele ne kauttaaltaan kastikkeella. Kypsyminen jatkuu vielä näin. Keitä tällä tavalla loppuun asti ja jaa raviolit lautasille. Ripottele päälle vielä hieman juustoraastetta, jos haluat. Sitten vain herkuttelemaan!