Kevät ja parsa-aika!  Eilen keittelin parsoja ihan perinteisesti hollandaise-kastikkeen kaveriksi, mutta tänään loput parsat päätyivät herkulliseen piirakkaan. Parmankinkkuun kääräistynä ja vuohenjuustopedille aseteltuna. Ei voi olla huono lopputulos näillä aineksilla - eikä ollutkaan. Ohje n. 3-4:lle herkuttelijalle:

Pohja

125 g voita tai margariinia

2½ dl vehnäjauhoja

½ tl suolaa

1 dl parmesania raastettuna

2-3 rkl vettä

Sekoita jauhot, suola ja raastettu parmesan. Nypi joukkoon rasva. Lisää vesitilkka ja sekoita tasaiseksi. Anna vetäytyä jääkaapissa ainakin 15 min. Painele piirakkavuoan pohjalle ja esipaista 200 C asteessa n. 10-15 min. Halutessasi voit pitää pohjan päällä  esipaistamisen ajan esim. kuivia herneitä painona, jotka pitävät taikinan paikallaan. Muuten se saattaa hieman valua reunoilta. Pakko näin ei kuitenkaan ole tehdä. Minä en käyttänyt painoa, ja ihan hyvin toimi. 

Täyte:

n. 15 vihreää parsaa

150 g parmankinkkua

150 g Chavroux-vuohenjuustoa (sitä pehmeää, pyramidin muotoisessa purkissa tulevaa)

muutama viipale "tavallista" vuohenjuustoa pötköstä leikattuna

½ dl emmentalia tms. 

2 rkl tuoretta ruohosipulia

1 dl luomuruokakermaa

2-3 kananmunaa

mustapippuria, suolaa

Huuhtele parsat. Ota yhdellä kädellä parsatangon alapäästä kiinni ja toisella yläpäästä, ei kuitenkaan nupusta. Taivuta, kunnes parsa katkeaa. Se katkeaa yleensä siitä kohdasta missä tangon herkullinen ylempi osa vaihtuu puumaiseksi alaosaksi. Heitä alaosat pois. Jos haluat, niin voit hyödyntää niitä jossain kasvisliemessä tai keitossa. Käytä piirakkaan kuitenkin vain pehmeämmät yläosat. Keitä niitä suolalla maustetussa vedessä pari minuuttia. Kaada vesi pois ja anna jäähtyä hetki. Sekoita juustot, ruokakerma, kananmunat, mausteet ja ruohosipuli keskenään. Kaada seos esipaistetulle pohjalle. Kääräise pala parmankinkkua jokaisen parsan ympärille ja asettele juustoseoksen päälle kauniisti. Paista n. 175 C asteessa n. 30 min. Jos tuntuu siltä, että piirakka ei hyydy, voit nostaa lämpötilaa 200 C asteeseen tai pidentää paistoaikaa. On hyvä pitää mielessä, että se myös jatkaa hyytymistä jäähtyessään. Sitten vaan nautiskelemaan, vaikkapa raikkaan salaatin kanssa! Piirakka sopii myös hyvin illanistujaisiin tai suolaiseen noutopöytään.