Herkullinen kylmäsavuporopiirakka, joka sopii moneen tilanteeseen arjesta juhlaan. 

Pohja:

3 dl sämpyläjauhoja

75 g margariinia

1 tl suolaa

n. 2 rkl vettä

Nypi jauhot ja suola margariinin joukkoon. Lisää vettä sen verran, että taikinasta tulee kiinteää, mutta ei sormiin tarttuvaa. Anna viilentyä jääkaapissa, mieluiten n. 30 min, mutta vähempikin riittää kiireessä.  Levitä taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle. Esipaista uunissa 225 C:ssa noin 10 min. Tee sillä välin täyte.

Täyte:

150 g kylmäsavupororouhetta

150 g emmentaljuustoraastetta

2 kevätpunasipulia varsineen (tai yksi pieni tavallinen punasipuli)

1½ tl pieneksi raastettua piparjuurta

2 dl luomuruokakermaa

2 kananmunaa

2 rkl tuoretta persiljaa silputtuna

mustapippuria

Pilko punasipuli varsineen. Voit halutessasi kuullottaa sitä hieman pannulla. Erityisesti jos käytät tavallista punasipulia, kuullottaminen voi olla hyvä idea, koska se pehmentää makua. Kuori piparjuuri ja raasta se pieneksi. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Maista, onko piparjuurta, persiljaa ja muita mausteita sopivasti. Lisää täyte esipaistetulle pohjalle. Paista uunissa 200 C:ssa noin 35 min. Anna piirakan vetäytyä uunista ottamisen jälkeen n. 10-15 min. Koristele halutessasi esim. silputulla persiljalla. Tarjoile piirakka esim. raikkaan salaatin kanssa:

Savuporon maku on näillä määrillä melko voimakas. Jos haluat hieman hillitymmän makuelämyksen, käytä savuporoa vain noin 100 g.  Piparjuuren kirpeyttä ei tarvitse pelätä, se sekoittuu hyvin muihin voimakkaisiin makuihin (poro, sipuli ja persilja) ja raikastaa niitä. Maut ovat voimakkaammat silloin, jos piirakka syödään kylmänä. Aivan erinomainen herkku tämä joka tapauksessa on!