Hei te kaikki, jotka näin syksyllä tuskailette omenamäärienne kanssa: tässä oivallinen ja vähän yllättäväkin jälkkäri vaikkapa tulevaksi viikonlopuksi. Tein tätä ystävilleni pari viikkoa sitten, juhla-illallisen jälkiruoaksi. Omenoiden ohje on pienin muutoksin lainattu ruotsalaiskokki Tina Nordströmin kirjasta "Tina." (Fälth & Hässler 2003). Jäätelön tuunasin itse.

Pippuriglaseeratut omenat (kuudelle)

6 isoa tai 12 pientä kiinteää ja hapahkoa omenaa (mieluiten tietysti kotimaisia), jotka kestävät kovaa lämpöä

n. 100-150 g huoneenlämpöistä voita 

150 g ruokosokeria

4,5 dl omenatuoremehua

1 vaniljatanko

1,5 tl kokonaisia mustapippureita

1,4 tl kokonaisia rosépippureita

Laita uuni lämpiämään 200 C asteeseen ja laita uuniin samalla valurautapannu. Anna pannun lämmetä hyvin lämpimäksi. Kuori omenat, mutta jätä omenankodat. Voitele omenat pehmeällä voilla tasaisesti joka puolelta. Kierittele ne sen jälkeen ruokosokerissa ja asettele kuumaan valurautapannuun. Laita pannu uuniin ja paista omenia n. 10 minuuttia. Murskaa sillä aikaa pippurit morttelissa ja leikkaa vaniljatanko halki.

Ota pannu uunista, kaada omenoiden päälle omenatuoremehu. Ota vaniljatangosta osa siemenistä pois ja laita tanko ja siemenet pannuun mukaan. Ripottele pippurimurska omenoiden päälle. Paista omenoita uunissa vielä n. 15-25 minuuttia, valele usein mehulla. Kokeile veitsellä, että omenat ovat pehmenneet.

Calvados-vaniljajäätelö (kuudelle)

1 l vaniljajäätelöä

½ dl calvadosta

vaniljatangon siemeniä

Paloittele vaniljajäätelö pieniksi paloiksi kulhoon. Kaada päälle calvados ja jonkin verran omenajälkkärin vaniljatangon siemenistä. Sekoita esim. puisella tai muulla lusikalla tasaiseksi. Laita takaisin pakastimeen asettumaan. Tarjoile pippuriglaseerattujen omenoiden kanssa ja nauti!