Sopivasti syksyn viileneviin keleihin valmistui tämä kermanvalkoinen villatakki, jossa neulottujen kappaleiden reunoihin on virkattu pitsikuviota koristeeksi. Takki on tehty Novita Wool-langasta (100 % villaa), puikoilla 3,5, virkkuukoukulla 3.

Neulottujen osien pohjana käytin Moda 4/2009-lehden mallia 62, koko S. Muutoksena ohjeeseen tein 10 cm lyhyemmät hihat, jotta pitsikuviolle jäisi tilaa. Ennen virkattuja kuvioita (ja salamavalolla kuvattuna) takki näytti tältä:

 

Virkattujen kuvioiden malli on kuvio nro 17 kirjasta "Beyond the Square Crochet Motifs".

Alkuperäinen malli koostuu kahdeksasta pienemmästä kuviosta. Hihojen ja pääntien reunoihin tein siitä kuuden pikkukuvion version. Sitten "kavensin" kuviota etureunoihin ensin yhdellä neljän kuvion mallilla per reuna. Loppuosa etureunoista on tehty pelkästään yhden peruskuvion mallilla. Tässä kuviot ennen niiden yhdistämistä takkiin:

Kuten kuvasta voi arvata, oli pikkukuvioiden lankojen päätteleminen iso urakka - välillä loppumattomaltakin tuntunut. Hyödynsin langanpätkiä kuitenkin mallien yhdistämisessä ja kiinnittämisessä takkiin. Hihansuiden kuviot on kiinnitetty toisiinsa piilosilmukoilla ja hihaan ylimääräisillä pikkukuvioilla ja piilosilmukoilla:

Pääntien ja etureunojen kuviot on ensin yhdistetty toisiinsa piilosilmukoilla. Sitten kiinnitin ne reunaan kerroksella rapuvirkkausta, joka on oikeastaan oikeakätiselle "väärään suuntaan" (vasemmalta oikealle) tehtyjä kiinteitä silmukoita. Jotenkin minusta on vaikea edetä näin päin, joten käänsin neuleen nurin päin ja tein rapuvirkkauksen kiinteinä silmukoina oikealta vasemmalle, mutta siis neuleen nurjalta puolelta käsin. Hyvin onnistui!  Tässä kuva pääntien kuviosta:

Kappaleet on kiinnitetty neljällä napilla etureunasta. "Päällystin" neljä lahjaksi saamaani katajasta tehtyä puunappia virkkukuvion pikkukuvioilla. Tai oikeastaan kiinnitin kuvion nappien päälle nappeja ommellessani. Nappien väliin on virkattu lenkit, jotka on tehty 1 krs:ta ketjusilmukoita ja 1. krs:ta kiinteitä silmukoita, kas näin:

Huh! Olipa urakka kokonaisuudessaan. Toteutus kesti pidempään kuin olin odottanut. Toisaalta väliin tulivat kesähelteet, jolloin ei tehnyt mieli neuloa villalangasta sekä 3-4 viikon aika, jolloin odotin em. virkkauskirjan saamista. Sekä takin neulotut kappaleet että virkatut kuviot on prässätty silitysraudalla siistimmän ja tasaisemman lopputuloksen saamiseksi. Eli silitetty kuumalla (kolme palloa) raudalla märän lakanakankaan läpi. Wool-langasta tehdyllä sileällä neuleella on muuten taipumus rullautua ja käpristyä reunoista. 

Nyt takki on kuitenkin vihdoin valmis ja voin käydä syyskeleihin romanttisen pitsisessä tyylissä.