Terveisiä Thaimaasta! Vietin äsken kaksi ihanaa, aurinkoista ja lämmintä viikkoa siellä. Paljon ei siksi ole viime aikoina tullut kokkailtua, mutta ajattelin koota tänne kuvia muutamista ruoista, joita siellä söin.

Ihan ensimmäisenä ihastuin tuoreisiin, kypsinä poimittuihin, makeisiin ja raikkaisiin hedelmiin. Erityisesti ahmin tuoretta ananasta, joka oli suorasta suussa sulavan pehmeää ja makeaa verrattuna siihen "tuoreeseen ananakseen", mitä Suomen kaupoissa välillä saa. Ensimmäisessä kuvassa oli tyypillinen rantaherkku: neljännes (kuudennes?) ananasta leikattuna niin, että kannasta on hyvä pitää kiinni syödessä. Ravintoloissa ja hotellin aamiaisella ananasta näki leikattuna näin:

Lovet tekevät näistä kuin pieniä auringonpuolikkaita! Ja samalla saadaan kovat kohdat pois. 

Tyypillistä thairuokaa ovat mm. erilaiset wokkiruoat, keitot ja uppopaistettu ruoka. Makuina tulee heti mieleen sweet chili ja muutkin chilit, kalakastike, sitruunaruoho, korianteri, kookosmaito, kafferilimetti ja galangal-juuri. Annoksen ohessa on yleensä aina höyrytettyä, tahmeaa jasmiiniriisiä, joka auttaa myös tulisuuteen. Myös riisi- ja vehnänuudeleja käytetään. Itse en kovin paljon tykkään sweet chili-pohjaisista ruoista (tai  muistakaan sweet and sour - tyyppisistä jutuista aasialaisissa keittiöissä), mutta muuten maut olivat kyllä hauskoja. Opin myös sietämään korianteria aavistuksen verran enemmän kuin ennen. Mutta ei, en vieläkään tykkää siitä... 

Alla paistettua riisiä porsaanlihan ja kananmunan kanssa. Söin paistettua riisiä eri versioina monta kertaa. Tämä oli ravintolassa, ja siksi näin hienosti aseteltuna:

Toinen ravintolassa nauttimani annos oli satay-kanaa. Satay oli tulista maapähkinäkastiketta, joka oli pähkinäisyydessään aivan ihanaa, joskin hieman liian tulista minun makuuni. Söin tämän Krabin Ao Nangin hienossa rantaravintolassa, tähtitaivaan alla, aaltojen kohistessa kauniisti. Hinnassa oli thaimaalaisittain pieni tunnelmaravintolan lisä, mutta suomalaisittain oli silti tosi halpaa (n. 10 €). Tämä ateria oli erittäin hyvä aina viimeiseen kanapalaan saakka, joka jostain syystä tuntui suussa oudolta... se oli jäänyt sisältä raa'aksi! Jätin nielemättä. 

Useimmiten söin kyllä erilaisista katukeittiöistä, joissa paikalliset itsekin söivät. Kadunvarsien kojuista sai hyvää, halpaa, aitoa ja hygienialtaan myös turvallista ruokaa, koska kaikki paistetiin juuri silloin ja siinä erittäin kuumaksi. Kyllä pöpöt katosivat! Tässä yksi Ao Nangin kojuista:

Täällä söin illalliseksi ihania kevätkääryleitä chilikastikkeella...

... sekä nuudeliwokkia:

Koko aterian hinta juomaveden kanssa ehkä n. 2 €.

Eräässä toisessa katukojussa, eri iltana, söin kana-kookos -kastiketta (-keittoa?) riisin kanssa. Se oli hyvää, mutta paremmman vastaavan söin pari iltaa aikaisemmin yhdessä pienessä ravintolassa. Ensimmäinen annos oli kyllä vähän turhan tulinen. Tarjoilija kysyi, haluanko mild, medium vai very spicy. Reippaana tyttönä sanoin, että medium spicy. Vaikka olen suomalaisittain tottunut melko tulisiinkin makuihin, ei olisi kannattanut tilata mediumia, vaan ihan kiltisti mild. Sen verran poltteleva oli se annos. Mutta kuvassa näkyvä katukeittiön versio oli lempeämpi.

Yhtenä päivänä kävin Krabi Townissa ja päädyin siellä tällaiseen katukeittiöön syömään:

Tilasin nuudeliwokkia, taitaa olla kanalla tällä kertaa:

Oltuani Thaimaassa noin viikon ja syötyäni koko sen ajan pelkkää thairuokaa, mieleni teki jotain muuta. Vähän aikaa harhailtuani päädyin nimeltä mainitsemattomaan amerikkalaiseen hampurilaisravintolaan (siihen, jota ei tietääkseni ole Suomessa). Söin hampurilaisaterian. Iso Virhe. Heti samana iltana alkoi mahatauti, joka nostatti seuraavana päivänä todella korkean kuumeen ja vakavia suolisto-oireita. Pääsin onneksi pian lääkäriin ja sain kahdet tujut antibiootit sekä muita lääkkeitä. Kuume laski ja pärjättyäni pari päivää pelkillä suolakekseillä ja yhdellä annoksella jasmiiniriisiä, uskalsin jälleen syödä muutakin. Ensimmäinen taudin jälkeinen ateriani oli Phuketin hotellissa huonepalvelusta tilattu wokkiannos, porsaanlihalla:

Taudista toivuttuani jaksoin jälleen liikkua myös ihmisten ilmoilla. Karon Beachilla oli iso alue täynnä erilaisia ruoka- ja tavarakojuja. Se saattoi liittyä meneillään olevaan Loi Kratong-juhlaan (sadekauden päättymiseen liittyvä juhla) tai sitten ei. Joka tapauksessa pyörin siellä parina iltana, maistelin ja ihmettelin taas kaikenlaista. Tässä kuvia parista kojusta:

Erilaisia vartaita oli monenlaisia. Näissä oli mm.kanaa,  makkaroita,  lihapullia, kanapullia, kananmunaa taikinan sisällä,  makkaraa taikinan sisällä... jne.

Yhdessä kojussa myytiin pieniä paistetuja toukkia! En maistanut, vaikka yksi mies kovasti yritti niitä minulle tyrkyttää! 

Ja viereisessä wokkipannussa oli paistettuja heinäsirkkoja. En epäluuloisena maistanut niitäkään. 

Viimeisenä iltana olin ekomatkailuhenkisen John Gray Sea Canoe-yrityksen melontaretkellä Phang Nga -lahdella: upeita kalkkikivikallioita, luolia ja laguuneja! Illan päätteeksi meille tarjottiin upea thaibuffet, josta löytyi monelaista herkkua. Latasin ahneena lautaseni täyteen... enkä tietenkään jaksanut syödä kaikkea. 

Lautasen alareunassa näkyy muuten ruskeaa riisiä, joka lienee paikallinen erikoisuus. Oli hieman kovempaa koostumukseltaan kuin pehmeä valkoinen riisi. 

Nyt jälleen kotona.  Vaikka eksoottiset maut olivat hyviä ja hauskaa vaihtelua, niin pari päivää on tässä vedetty pelkkää liha-makaronilaatikkoa ja muuta tavallista. Suosittelen tuleville Thaimaan-kävijöille yllä kokeilemiani ruokia, mutta en sitä hampurilaista. Nyrkkisääntönä kannattaa pitää sitä, että syö siellä missä paikallisetkin syövät, sitä mitä paikallisetkin syövät. Jos nyt tauti kuitenkin sattuisi iskemään, niin äkkiä lääkäriin ja pian pääsee taas uudelleen nauttimaan lomasta!