Raikas marjajäädyke sopii hyvin esimerkiksi raskaiden jouluruokien jälkiruoaksi. Kirpeät punaherukka ja puolukka sopivat hyvin yhteen makean kinuskikastikkeen kanssa. Paahdetut mantelilastut täydentävät makuyhdistelmän hienosti. Jäädyke on helppo tehdä, kunhan sen muistaa tehdä ajoissa, vuoan koosta riippuen joko edellisenä iltana tai vähintään 6 h aikaisemmin. Näistä määristä tulee n. 4-6 annosta.

30 g mantelilastuja

1,25 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

100 g maustamatonta tuorejuustoa

2 rkl tomusokeria

2,5 dl pakastepuolukoita ja -punaherukoita (noin puolet ja puolet)

n. 1 dl kinuskikastiketta

Paahda mantelilastut paistinpannulla (teflonpannut ja muut tarttumattomat pannut sopivat tähän hyvin) ja siirrä jäähtymään. Kääntele lastuja usein ja varo polttamasta niitä. Vaahdota vaniljakastike. Lisää joukkoon tuorejuusto ja tomusokeri. Riko jäisten marjojen rakennetta esim. sauvasekoittimella. Lisää ne muuhun massaan ja sekoita hyvin. Nostele joukkoon vielä suurin osa mantelilastuista, mutta jätä vähän koristelua varten.

Sen jälkeen seos on valmis kaadettavaksi vuokaan tai vuokiin. Itse laitoin tämän määrän kahteen, halkaisijaltaan n. 12 cm kokoiseen kukkakuvioiseen silikonivuokaan. Voit käyttää myös yhtä vuokaa. Jos käytät metallista kakkuvuokaa, kannattaa se vuorata ensin tuorekelmulla. Niin jäädyke on helpompi irrottaa vuoasta. Silikonivuoat ovat siitä helppoja, että ne voi lähestulkoon rullata pois. 

Kaada ensin noin kolmasosa tai puolet seoksesta vuokaan. Kaada sen jälkeen sinne tänne ohuelti kinuskikastiketta. Lisää vielä toinen kerros jäädykeseosta ja sitten kinuskikastiketta. Päätä kerrokset jäädykeseoksella. Levitä vuoan päälle tuorekelmua ja laita pakastimeen. Käyttämilleni pienille silikonivuoille riitti noin 6 h pakastus, mutta isompaa vuokaa kannattanee pitää pakkasessa ihan yön yli.

Ota jäädyke huoneenlämpöön ennen tarjoilua, koosta riippuen ehkä n. 20-30 min. aikaisemmin. Kumoa jäädyke tarjoiluvadille. Tarvittaessa voit pitää jäädykevuokaa hetken lämpimässä vedessä ennen kumoamista (kuitenkin niin, ettei vesi ulotu vuoan pintaan asti). Koristele mantelilastuilla ja marjoilla. Halutessasi voit soseuttaa hieman marjoja kastikkeeksi, kuten kuvasta näkyy. Marjakastikkeen voi makeuttaa kinuskikastikkeella tai sokerilla.