Pieni kummityttöni sai joululahjaksi tämän neulotun juhlamekon. Joulunpunaisesssa mekossa on leveä helma ja puhvihihat. Ohje on Moda 6/2010:n malli numero 3. Kuva löytyy myös lehden kannesta. Tällä kertaa en soveltanut omiani, vaan tein mekon ohjeen mukaisesta langasta teetee Elegantista (70 % villa, 30 % silkki). Mekko on neulottu kauttaaltaan kaksinkertaisella langalla. 

Mekko aloitetaan pyöröpuikoilla alareunasta alkaen. Vuoron perään tehdään 24 s:n pitsiraitaa sekä väleissä helmineuletta. Kavennukset tehdään helmineuleraitojen kohdalla. Pitsiraidan keskellä oleva kuvio syntyy niin, että keskiosan molemmin puolin kavennetaan 1 s (2 o yht sekä keskikohdan toisella puolella 1 s ylivetokavennus) ja keskellä otetaan langankierto. Seuraavalla kierroksella kavennukset tulevat yhden silmukan verran reunemmassa ja keskellä puikolle otetaan paitsi uusi langankierto, myös edellisen kerroksen langankierto (neulomatta). Sen jälkeen kun puikolla on neljä langankiertoa, pudotetaan nämä kaikki seuraavalla kierroksella pois ja neulotaan niiden alta 1 o, 1 uusi lk puikolle ja 1 o alta. Samalla luodaan taas uudet neljä silmukkaa keskikohdan kummallekin puolelle kavennettavaksi Näin syntyy aika kaunis pitsikuvio, tässä lähiotos:

Miehusta on muuten sileää neuletta, mutta keskellä edessä jatketaan vielä yhdellä pitsiraidalla loppuun asti. Etu- ja takakappaleen yläosat on neulottu tasona. Tällöin törmäsin myös siihen, miten teen pitsiraitaa nurjalta puolelta, koska tähän asti olin pyöröpuikoilla ollut koko ajan työn oikealla puolella. Siihen ei lehdessä ollut mitään erityisvinkkejä. Noh, tutkailtuani työtä hetken rauhallisin mielin alkoi myös nurjalta puolelta neulominen sujua ihan hyvin ja lopputulos on hyvä. 

Hihat aloitettiin hihansuista. Ensin tehtiin 18 cm pitkä tuppilo resoriksi. Eli luotiin 6 s ja neulottiin niitä sukkapuikolla koko ajan oikein. Työtä ei siis käännetty missään vaiheessa. Kun tämä oli 18 cm pitkä, päätettiin silmukoista 5 ja poimittiin hihan muut silmukat tuppilon pitkästä reunasta. Puhvimaisuuden aikaansaamiseksi nämä neulottiin vielä kaikki kahdeksi silmukaksi ja sitten jatkettiin sileänä neuleena. 3 cm:n jälkeen aloitettiin pyöriön kavennukset. Lopuksi olkasaumat yhdistettiin ja hihat ommeltiin kiinni. Puhvihihan hihaosa oli paljon leveämpi kuin etu- ja takakappaleiden muodostama hiha-aukko, joten aika paljon piti hihaa rypyttää ommellessa. Aika tasaista jälkeä sain kuitenkin aikaan! Viimeistelynä pääntien ympärille virkattiin 1 krs ks:ia ja 1 krs rapuvirkkausta.

Nyt kelpaa pikkuneidin juhlia! Mekossa on sen verran paljon kasvunvaraa, että mahtuu päälle varmasti vielä pitkälle ensi vuoteen, ehkä jopa vielä ensi jouluna.