Laskiaisena ei tullut laitettua perinteisesti hernekeittoa, vaan herkkuna oli linssikeittoa. Resepti on sovellus jo opiskeluaikana tekemästäni keitosta, hyvää ja edullista. Pidän linsseistä kovasti, mutta niitä tulee tehtyä liian harvoin. Ehkä unohdan niiden herkullisuuden aina välillä? Joka tapauksessa yllätys on joka kerta mieluinen. Tästä ohjeesta tulee noin neljälle syöjälle.

2 salottisipulia

2 valkosipulinkynttä

2 porkkanaa

tilkka öljyä

2,5 dl punaisia linssejä

500 g luomutomaattimurskaa

5 dl vettä

5 tl luomukasvisliemijauhetta

2 rkl hunajaa

tiraus sitruunamehua

1/4 pkt Koskenlaskijaa

1 dl ruokakermaa

suolaa, mustapippuria

basilikaa koristeeksi

Kuori ja pilko sipulit ja porkkanat. Huuhtele linssit siivilässä. Kuumenna tilkka öljyä kattilassa ja lisää sipulit, porkkana ja linssit. Kääntele, kunnes sipulit ovat pehmenneet. Lisää vesi ja tomaattimurska. Sekoita joukkoon kasvisliemijauhe ja hunaja. Keitä, kunnes linssit ja porkkanat ovat kypsyneet. Tähän menee n. 30 min. Ota kattila liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Tirauta joukkoon hieman sitruunamehua. Lisää juusto ja kerma. Soseuta ja sekoita. Maistele keittoa ja lisää oman maun mukaan suolaa ja mustapippuria. Koristele keitto basilikanlehdillä ja mustapippurilla.