Mmm! Onko mitään ihanampaa ruokaa kuin vastapaistetut tuoreet sämpylät! Jo ajatuskin niiden tuoksusta saa veden kielelle. 

Minun on pitänyt jo pitkään laittaa tänne joku sämpyläohje. Nimittäin leivon niitä aika usein ja uskaltaisin jopa väittää, että jos jossain olen hyvä, niin sämpylänleipomisessa. Onnistuneisiin sämpylöihin on kaksi niksiä,  jotka tässä nyt teille jaan:

1. Käytä niin vähän jauhoja kun suinkin voit. Niin että juuri ja juuri pystyt käsissäsi taikinaa pyörittämään. Eli vähennä jauhopussin tms. kyljessä olevaa jauhon määrää.

2. Lisää jauhosta ensin vain n. 2/3 ja vaivaa taikinaan kunnon sitko. Tämä on tärkein juttu sämpylöiden tekemisessä. Minä käytän tähän sähkövatkaimen taikinateriä ja vaivaan niillä taikinaa 5-10 minuuttia. Voit toki tehdä tämän käsinkin, jos jaksat. 

Näillä perusvinkeillä pitäisi jo päästä aika pitkälle. On niitä toki koko joukko muitakin niksejä, mutta nämä ovat ne tärkeimmät.

Eli sitten varsinaiseen ohjeeseen. Tässä ohje 9 sämpylälle, sellaisena kuin tein ne. Ohjetta voi toki varioida mielin määrin, sämpylöihinhän voi tunkea mitä vaan: leseitä, hiutaleita, jauhoja, siemeniä, juustoa, juuresraasteita, puuron- tai perunamuusin jämiä... Lista on loputon! 

2,5 dl maitoa

1 tl suolaa

reilu 1 rkl hunajaa

½ dl kaurahiutaleita

n. 4 dl sämpyläjauhoja

½ pss kuivahiivaa

½ dl rypsiöljyä

Lämmitä maitoa mikrossa. Sen on oltava yli 42-asteista, jotta kuivahiiva toimii. Lisää maitoon suola, hunaja ja kaurahiutaleet. Sekoita. Lisää osa jauhoista ja niihin sekoitettu kuivahiiva. Lisää hieman lisää jauhoja, kunnes taikina on sen verran paksua, että vatkaimen taikinaterät siihen purevat. Eli taikina ei ole enää ihan vetelää. Vatkaa sitten taikinaan sitkoa, n. 5-10 minuuttia. Lisää tarvittaessa loput jauhot. Vaivaa vielä hetki ja sekoita sitten rypsiöljy taikinaan.

(Yllä mainitsemani 4 dl  on muuten täysin mutu-arvio. En koskaan mittaa jauhojen määrää, vaan toimin näppituntumalla. Joten voi olla vähemmänkin. Tai enemmän. Mutta sen verran, että täpärästi jo pystyt taikinaa leipomaan.)

Anna kohota leivinliinan (ja halutessasi myös elmukelmun) alla n. 40 min. Leivo sitten sämpylöiksi. Jaa taikina 9 osaan. Rullaa kukin palanen n. 30 cm pitkäksi ja halkaisijaltaan 2-3 cm paksuksi pötköksi. Pyöräytä pötköt löysiksi solmuiksi ja laita pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota vielä hetki. Paista 225 C -asteisessa uunissa n. 12-15 minuuttia. 

Vinkki nro 3) tulee muuten tässä: jotta saisit sämpylöihisi ihanan rapean pinnan, niin pirskottele uuniin vettä, kuten saunan kiukaalle. Voit laittaa uunin pohjalle myös vesiastian. Tai ripotella hieman vettä pellille, mutta ei kuitenkaan liian paljon, etteivät sämpylät ui vedessä.

Sitten vaan syöjät koolle ja tuoreet sämpylät tarjolle! Parhaitahan ne ovat tietysti pelkällä voilla voideltuna, kylmän maitolasillisen kanssa!