Yksi parhaita asioita syksyssä on ihanat omenaleivonnaiset. Selasin uusinta Glorian Ruoka & Viini -lehteä (6/2011) ja siellä oli monta ihanaa omenaherkkua. Ensimmäisenä niistä päätin kokeilla irlantilaista omenapiirakkaa. Sen juju on taikinassa, joka sisältää myös perunamuusia, sekä viskissä marinoiduissa rusinoissa. Tässä ohje muutamalla omalla huomautuksellani:

Taikina

4 dl jäähtynttä perunasosetta

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 dl sokeria tai ruokosokeria

½ tl suolaa

Täyte

6-8 hapahkoa omenaa (jos omenat ovat pieniä, 8-10)

1 dl korintteja (tai rusinoita)

½ dl viskiä

1-2 tl kanelia

3 rkl hunajaa

Lisäksi

1 rkl voita

1 kananmuna

2-3 rkl hienoa sokeria

Pane korintit maustumaan viskiin mielellään vuorokausi ennen piirakan valmistamista. 

Sekoita taikinan ainekset tasaiseksi. Vältä vaivaamista, sillä taikina sitkistyy siitä. Anna taikinan levätä jääkaapissa puoli tuntia.

Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa hedelmät 1cm:n paksuisiksi viipaleiksi tai kuutioi ne. 

Voitele piirakkavuoka (halkaisija 24 cm) voilla. Jaa taikina 2 osaan. Painele puolet taikinasta piirakkavuokaan ja kauli toinen puoli vuoan kokoiseksi kanneksi. Asettele omenat piirakkapohjalle, ripottele viskimarinoidut korintit ja kaneli omenoille. Valuta lopuksi hunaja päälle. Nosta kansitaikina kaulimen avulla piiraan päälle. Painele taikinan reunat tiukasti kiinni vuokaan haarukan avulla. 

Voitele piirakka kananmunalla ja ripottele pinnalle pari ruokalusikallista sokeria. Kypsennä 200 C asteisessa uunissa 45-55 min tai kunnes piirakka on kullanruskea. Tarjoa kuumana tai haaleana vaniljajäätelön tai viskillä maustetun kermavaahdon kanssa.

Me söimme piirakan nimenomaan jälkimmäisen lisukkeen kanssa ja hyvältä maistui! Taikina jäi minulla ehkä aavistuksen verran liian sitkeäksi, ehkä vaivasin sitä kuitenkin liikaa. Jos perunaisuus tuntuu liialliselta, voisi soseen määrää ehkä vähentää. Silloin taikinaan voisi lisätä ehkä vähän rasvaa?