Nyt kun on päästy sämpyläreseptien postauksen makuun, niin jatketaan samalla linjalla. Pastaruoasta oli jäänyt yli tomaattista kastiketta, joten päätin käyttää sen hyödyksi sämpylöiden pohjana. Sen ympärille rakentui sitten tämä yrttinen ja tomaattinen sämpyläresepti, josta tulee n. 8 isohkoa sämpylää.

1,5 dl valmista (tai itsetehtyä) tomaatti-basilikakastiketta

1 dl vettä

½ tl suolaa

1 rkl hunajaa

½-1½ tl kuivattua basilikaa

½ pss kuivahiivaa

n. 4 dl sämpylä- tai vehnäjauhoja

½ dl oliiviöljyä

pinjansiemeniä koristeeksi

Sekoita tomaattikastike ja vesi. Lämmitä mikrossa (42-asteiseksi) jotta hiiva toimii. Lisää joukkoon suola, hunaja ja kuivattu basilika. Basilikaa voi annostella maun mukaan joko hyvin miedosti tai runsaasti. Voit käyttää myös tuoretta basilikaa maun mukaan tai käyttää hyväksi vaikkapa basilikaruukkuun mahdollisesti kuivahtaneet lehdet jauhamalla ne morttelissa. Ei sillä, että minun keittiössäni ikinä mitkään kasvamassa olevat yrtit pääsisi kuivahtamaan... 

Jatka lisäämällä osa jauhoista ja kuivahiiva. Vaivaa taikinaan kunnon sitko niin kuin yleensä sämpylöitä leipoessa.

Lisää sen jälkeen loput jauhoista ja oliiviöljy. Anna taikinan kohota liinan (ja halutessasi myös elmukelmun) alla n. 40 min. Jaa kohonnut taikina kahdeksaan osaan ja pyörittele sämpylöiksi. Anna kohota vielä hetki liinan alla, kunnes uuni on lämmennyt. Voitele vedellä ja leikkaa saksilla sämpylöiden päälle pari viiltoa. Ripottele kokonaisia tai rouhittuja pinjansiemeniä päälle. Paista 225 C asteessa n. 12-15 minuuttia.