Taannoisena ruisleivänleipomisviikonloppuna lämmitimme siis leivinuunin. Ja siellähän sitten tottakai leivottiin paljon muutakin ja laitettiin samalla viikonlopun ruoat. Lauantain illallisen lisukkeeksi syntyi monenlaisia uunijuureksia. Ne laitettiin leivinuuniin silloin kun lämpöä oli vähän reilut 200 C. 

Osin kokkaajien juuresmieltymysten vuoksi ja osin pitääksemme tietyt maut ominaan, laitoimme osan juureksista omiin kulhoihinsa. Punajuuri pääsi omaan hienoon seuraansa varmaankin ihan sen vuoksi, ettei värjäisi muita juureksia niin paljon. Se sai kaverikseen paljon tuoretta timjamia, suolaa, pippuria ja öljyä. Aura- tai vuohenjuusto olisi ollut hyvin perinteinen -ja toimiva- lisä tähän, mutta halusimme tällä kertaa tehdä juurekset ilman juustoa.

Perunat laitettiin myös omaan vuokaansa, niiden maku kun on niin herkkä ja hentoinen vahvempiin juureksiin verrattuna. Mausteikseen ne saivat tuoretta rosmariinia, suolaa, mustapippuria ja öljyä.

Osa juureksista oli talon omasta maasta. Kokkailun ja leivonnan lomassa kävimme poimimassa nämä maa-artisokat.

Täytyy tunnustaa, etten ollut tiennyt, että niihin kasvaa niin hurjan suuri varsi. Pisimmät olivat varmaan lähes parimetrisiä! Pitikin tehdä varsinaista niittotyötä ennen kuin pääsi juureksiin kiinni. Monet niistä olivat kyllä aika hauskan muotoisia!

Kahden erillisvuoallisen lisäksi teimme yhden isomman satsin juureksia yhdessä. Siihen laitettiin maa-artisokan lisäksi lanttua ja bataattia. Mausteeksi punasipulilohkoja, timjamia, suolaa, mustapippuria ja öljyä.

Juureksia paistettiin, kunnes ne olivat kypsiä, n. 40-50 minuuttia. Erinomaisia lisukkeiksi, tai miksei myös sellaisenaan!