Mietin tämän kirjoituksen otsikkoa. Limekuorrutettu, kyllä. Tai olisi se voinut olla myös lime-kahvikuorrutettu, mutta limekuorrutettu riittänee. Suklaakakku? Kuivakakku? Joulukakku? Ei, ei kuivakakku. Se kuulostaa niin.. kuivalta, tylsältä ja ehkä jopa mauttomalta. Tämä ei toivottavasti ole sitä. Joulukakku? No, onhan tässä joulunaika tulossa ja kuvassakin on joulutähti, mutta ei kakussa nyt erityisesti kovin jouluisia makuja ole. Suklaakakku sitten varmaan, koska taikinaan meni suklaa-pähkinälevitettä. Olkoon niin.Joka tapauksessa kyseessä on eilen leipomani kakku, jonka annoin ystävälleni tupaantuliais- / joulalahjaksi.

Ohje on Kotivinkin vuoden 2010 Jouluherkut -lehdestä. Reseptin jujuna oli sama perustaikinapohja, joka voitiin maustaa kolmella eri tavalla kolmeksi eri kakuksi. Tässä limekuorrutetun suklaakakun ohje:

Pohja

200 g margariinia/voita

2 dl sokeria

3 kananmunaa

½ dl luomukermaa

3 dl luomuvehnäjauhoja

½ dl perunajauhoa

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

1 dl pähkinä-suklaalevitettä

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen, voimakkaasti vatkaten. Lisää kerma. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää niitä ja pähkinä-suklaalevitettä taikinaan, vähän kerrallaan sekoittaen. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 C asteessa n. 50-60 min kunnes kakku on kypsä. Anna jäähtyä ennen kuorruttamista.

Kuorrutus

35 g voita tai margariinia

3 dl tomusokeria

1½ - 2 rkl limetinmehua

½ tl kaakaojauhetta

½ tl pikakahvijauhetta

Sulata kattilassa miedolla lämmöllä ja sekoita tasaiseksi. Valuta heti kuumana kakun päälle. Koristele helmillä, nonparelleilla tai muilla kakkukoristeilla. Voit myös raastaa limetinn kuorta päälle. Anna jäähtyä. Nauti hyvässä seurassa, hyvän kahvin kanssa. 

 

P.S. Taikina maustettiin siis suklaa-pähkinätahnalla. Sitä oli kaupassa joko tunnettua kansainvälistä merkkiä tai kaupan omaa halpismerkkiä. Tunnettu merkki maksoi enemmän ja sitä oli 200 g vähemmän. Otin siis purkillisen halpismerkkiä. Ja iso, 600 g:n purkki olikin. Nyt pitäisi keksiä käyttökohteita sille. Jos jollakin on hyviä leipomaohjeita, vaikkapa sellaisia, missä tahnaa käytetään kuorruttamiseen, niin reseptivinkkejä voi lähettää minulle sähköpostitse osoitteeseen herkkujajaneulehuveja(miukumauku)gmail.com. Kiitos!