Joulupukki toi käsityöihmiselle uutta neulottavaa, ilmeisesti olen ollut kiltti viime vuonna! Itse asiassa olimme pukin kanssa yhdessä kirjakaupassa ja pääsin valitsemaan mieleiseni opuksen. 

Valinnanvaikeus oli suuri, koska kirjavalikoima oli runsas ja paljon mielenkiintoista olisi löytynyt. Päädyin Helga Isager:in kirjaan Strikketøj (Unicorn Books and Crafts, 2010). Alkuperäinen tanskalainen kirja on käännetty englanniksi. Kirjan alaotsikko kertoo oikeastaan, mistä on kysymys: "Knitting Designs Inspired by the Pop Culture of the 20th Century". Kirjassa on toisin sanoen neuleohjeita 1900 -luvun joka vuosikymmeneltä aina vuosisadan alusta 1990-luvulle. Ohjeiden ohessa on pieni "tunnelmakuvaus", jotain sen vuosikymmenen muotiin, taiteeseen tai historiaan liittyvää.

Useimmilta vuosikymmeiltä on yksi naisten malli, osasta sekä naisen että (tytttö)lapsen malli. Kirjan hauska idea innosti minua ja loppusinetti kirjavalinnalle oli se, että heti löysin useamman mallin, jonka haluaisin tehdä. Tässä teille muutama maistiainen kirjan malleista (kannen kuva yllä on 1960-luvun graafinen raglan-neule, todella hieno!).

1900-luvun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä on kaunis ohut neuletakki, joka on kurottu nauhalla yhteen vyötäröltä:

Yksi koko kirjan ihanimmista malleista on 1920-luvun neulemekko. Tämän aion ehdottomasti jossain vaiheessa tehdä:

Ensimmäiseksi puikoilleni pääsi kuitenkin 1940-luvun villatakki, joka vaikuttaa hyvin istuvalta. Se tehdään (suurimmaksi osaksi) kaksinkertaisella langalla patenttineuletta neuloen:

Kaunis on myös 1950-luvun poncho. Vai onko tämä keeppi?

1980-luvulta on tietenkin lepakkohihainen jumppaneule ja säärystimet Jane Fondan aerobic-videoiden henkeen. En ole ihan varma, aionko tätä tehdä, mutta hauska se on silti!

Hauskoja neulematkoja lähihistoriaan siis tiedossa! Ohjeet eivät vaikuta kovin monimutkaisilta. Suosittelen kirjaa lämpimästi.