Sydäntalvella tuli vietettyä ihana aurinkoloma Thaimaan lämmössä, Koh Lantalla ja Phuketissa! Siellä levättiin, nautittiin kauniista rannoista, ihasteltiin huikaisevaa pinnanalaista maailmaa ja -myös syötiin monenlaisia herkkuja. Lautaselle eksyi aika tasapuolisesti thairuokaa ja länsimaisia herkkuja. Tässä muutamia otoksia nimen omaan sieltä thaimakujen puolelta. 

Alkupäivinä söin monena iltana peräkkäin kookoskastikeruokia, kanaa, possua ja tässä kuvan tapauksessa, katkarapuja. Astiana toimi itse kookospähkinä! Täytteenä rapujen lisäksi riisiä, herneitä ja cashew-pähkinöitä. Ateria näytti itse asiassa paremmalta kuin maistui, jotain olisin kaivannut lisää (ja herneitä vähemmän). Kana- ja possukastikkeet olivat kyllä kerrassaan ihania!

Vaan jälkiruokapa olikin sitten aivan mielettömän hyvää! Friteerattuja banaaninpaloja, ohessa tietysti kunnon pallo aitoa vaniljajäätelöä. Tämä vei kielen mennessään... Jälkiruoka oli syy, miksi tulimme samaan ravintolaan vielä uudelleenkin. Myös samaan tyyliin friteeratut ananaksenpalat jäätelön kanssa olivat aivan ihania!

Ihanan ruokahetken kruunasi leppeä merituuli, kaunis Khlong Daon ranta ja palmupuut. Ravintola, kuten useimmat muutkin alueen ravintolat, sijaitsi aivan hiekkarannalla, sinne tassuteltiin rannan kautta.

Eräänä päivänä lähdimme rannalta Saladanin kylään asioille. Siellä alkoi juuri sopivasti huikoa, joten päädyimme ostamaan tästä katukojusta sticky rice annokset:

Se olikin erikoinen, mutta erinomainen välipala. Keitettyä tahmeaa riisiä, tuoretta mangoa ja makea vaalea kastike kaiken päällä. Kastiketta ei kuitenkaan ollut liikaa, eikä riisiä ollut erikseen makeutettu muulla tavalla, joten kokonaisuus oli makeahko, muttei ällömakea. Suosittelen!

 

Ostimme hotellille evääksi vielä tuoretta mangoa ihan sellaisenaan. Kyytipoikana loman tapaan colaa. 

Etualalla näkyy kaupasta löytämiämme snackseja: oikealla jo hyväksi havaittua pähkinälevyä kovetetussa sokerissa (hunajassa?), vasemmalla oudompaa uutuutta, seesaminsiemenillä päällystettyjä patukoita. Edelliset ovat erinomaisia, jälkimmäiset voi jättää väliin... 

Yksi nauttimistamme huippuaterioista oli hot pan eli kuuma pannu. Suosikkiravintolamme tarjosi sellaisista niin kanaa, possua, nautaa kuin mereneläviäkin. Kuvassa possuversio. Eli tulikuumalla valurautapannulla tiristettyä lihaa, kasviksia ja kastiketta. Erinomaista!

No niin, tämähän siis ei ole mikä tahansa fish&chips -annos, vaan ihan oikeaa haita. Kun en veden alla onnistunut yhtään haita näkemään, piti sellaista tilata ravintolassa näytille. Ruokalistalla luki "fried shark". Oli hienoinen pettymys saada eteensä fish&chips-muotoinen annos, odotin enemmänkin muunlaista paistettua kalaa. Mutta söihän tämän toki.

Jälkiruokaa menimme syömään naapuriravintolaan. Siellä silmiini pisti annos "fried ice cream". Pääruoasta oppineena en ihan tiennyt, mitä odottaa, mutta rohkeasti tilasin sitä kuitenkin! Eteeni kannettiin tällainen annos. Eli suklaajäätelöpallo oli kietaistu paksuun friteeraustaikinakerrokseen ja paistettu nopeasti. Oheen kermavaahtoa ja päälle kunnon huitaus strösseleitä. Erikoinen kokeilu. Jäätelö oli ymmärrettävästi sulanut lähes kastikkeeksi, joten oikeammin tämä olikin "friteeraustaikinaa suklaakastikkeessa". Kannattaa ehkä jatkossa tilata jäätelö jäätelönä ja jotain muuta sen frittitaikinan sisällä, kuten vaikka niitä banaaneja!

Viimeisenä iltana söimme todella kauniissa ravintolassa, joka oli porrastettuna mäellä monessa kerroksessa. Koko paikka oli täynnä kukkia sekä kauniita koristeita ja veistoksia.

Alkuruoaksi söin aivan ihania kevätkääryleitä, possutäytteellä. Ja niin kauniit kukatkin oli kaiverrettu salaattiin!

Pääruokana paistettua riisiä ravunlihalla. Tämä oli rapua huomattavasti helpommassa muodossa, kuin ruokaseuralla, joka sai kokonaisen ravun kuorineen päivineen. Siinä riittii vääntämistä ja kääntämistä. 

Ihana loma siis kaiken kaikkiaan! Paljon tuli koettua ja nähtyä, nautittua ja naurettua. Tulevia matkoja odotellessa, hei hei Lantan ihanat auringonlaskut!