Yksi pääsiäisviikonlopun juhla-aterioista oli hirven jääpaistia ja rapeaksi paistettuja uunijuureksia. Olipa herkkua! 

Jääpaisti on jäisenä uuniin laitettu paisti, joka maustetaan vasta paistamisen jälkeen. Minä toimin juuresvastaavana ja toinen kokki paistivastaavana, joten siksi en ihan yksityiskohtaisesti kaikien ainesten määriä osaa tähän laittaa, mutta tässä suuntaa-antava resepti:

Hirven jääpaisti

n. 2 kg pakastettua hirvenpaistia

Kääri paisti folioon ja laita lihalämpömittari keskelle paistia sen syvimpään kohtaan. Paista n. 90 C asteisessa uunissa kunnes paistin sisälämpötila on n. 70 C astetta. Tähän mennee muutama tunti. Valmista sen jälkeen mausteliemi:

2-2,5 l kiehuvaa vettä

pari rkl karkeaa suolaa 

½ rkl sokeria

2 rkl katajanmarjoja

2 rkl erilaisia pippureita kokonaisina

4-5 laakerinlehteä

1 rkl kuivattua rosmariinia

Upota paisti liemeen ja anna maustua jokunen tunti, ehkä n. 2-4 h. 

Valmista paistin maustuessa uunijuurekset:

Rapeaksi paistetut uunijuurekset

erilaisia juureksia maun mukaan (perunaa, lanttua, porkkanaa, naurista, palsternakkaa yms.)

suolaa

rypsiöljyä

Kuori juurekset ja pilko ne n. 3-4 pituisiksi paloiksi. Laita juurekset kattilaan ja keitä niitä vedessä n. 10-15 min. Kaada vesi pois. Laita kattilan kansi takaisin päälle, pidä siitä kunnolla kiinni ja ravistele kattilaa. Näin esim. perunoiden ja muiden pehmenneiden juuresten rakenne rikkoontuu mukavasti. Sekoita juureksiin maun mukaan suolaa ja rypsiöljyä. Laita laakeaan uunivuokaan ja paista 225 C asteisessa uunissa n. 45 min - 1 h. Jos juurekset eivät ala saamaan paistopintaa uunissa, käännä grillivastukset päälle. Sen pitäisi auttaa. Osa juureksista voi mennä aika pieniksikin palasiksi, mutta ne ovat niitä kaikkein rapsakoimpia paloja. 

Leikkaa paisti viipaleiksi, valmista paistin paistoliemestä (ei mausteliemestä) kastike ja nauti!